top of page

Komt het ooit nog goed met mijn kind?Nachtenlang lig je te piekeren over deze vraag. Je ziet dat het niet goed gaat met je kind of tussen jou en je kind. Je hebt al van alles geprobeerd. Lief zijn, boos worden, therapeuten of hulpverleners bezoeken, maar niets helpt.

“Tom wordt altijd zo snel boos. En ook op school haalt hij steeds slechtere cijfers. Ik weet niet wat er aan de hand is. Het lijkt wel of we alleen nog maar ruzie kunnen maken.”

“Ik kan Lotte niet meer bereiken. Ze leeft in haar eigen wereld en laat daar niemand in toe. Het voelt zo eenzaam, zo alleen! Ik denk dat ze eigenlijk best contact wil, maar geen idee heeft hoe ze dat moet doen. Zelf zegt ze dat er niks aan de hand is.”

“Julia slaat thuis de boel kort en klein. Op school vecht ze met andere kinderen. Ze is daarom al een keer van school gestuurd. Af en toe zegt ze dat ze dit helemaal niet wil maar dat ze het niet kan stoppen. Ze zegt dat ze niet weet waarom ze zo boos is.”

“Ik ben bang dat Job gepest wordt. Hij heeft altijd buikpijn en wil niet naar school. Ik weet niet hoe ik hem kan helpen. Ik voel me zó machteloos.”

“Ik word altijd zo boos op Berend. Hij maakt me gek! Dan sta ik tegen hem te schreeuwen en ik heb hem ook wel eens geslagen. Dat wil ik helemaal niet! Ik hou toch van hem? Waarom doe ik zo?”

De oorzaak van deze problemen zijn emotionele ladingen.

Ieder mens heeft ervaringen meegemaakt die pijnlijk zijn geweest en die hij of zij niet heeft kunnen verwerken. Ladingen ontstaan vanuit deze pijnlijke ervaringen en zetten zich vast in je lichaam. Als de lading geraakt (getriggerd) wordt door een situatie die vergelijkbaar is met die van de oorspronkelijke gebeurtenis, reageer je in een variatie van de vecht- of vluchtreactie: je wordt boos of je trekt je terug. Het kan ook zijn dat je helemaal niet meer kunt reageren, dat is dan de bevriesreactie. Je kunt deze reacties niet voorkomen omdat in je hersenen het denken wordt uitgeschakeld als de lading wordt getriggerd. Dat geldt zowel voor jou als voor je kind.

Het goede nieuws is dat deze ladingen kunnen worden geneutraliseerd.

Ik maak gebruik van de unieke technieken van de Emotieve Therapie om ladingen te neutraliseren waardoor ze niet meer getriggerd kunnen worden. Daardoor ben je weer in staat om te kiezen hoe je reageert en na te denken voordat je iets doet en kunnen de patronen waar jullie in vastlopen doorbroken worden.

Afhankelijk van het probleem en de situatie werk ik alleen met je kind, alleen met jou of met jullie allebei in individuele sessies. Voor een kind zijn meestal één of twee probleemgerichte sessies voldoende om de belangrijkste ladingen te neutraliseren. Hij of zij kan zich dan weer verder ontwikkelen. Bij volwassenen is de problematiek langer ingegrift en zijn patronen als het ware veel vaster komen te zitten. Daarom bied ik aan volwassenen de procestherapie aan: een gestructureerde en grondige therapie van negen consulten. Als het nodig is kan ik jullie na de therapie coachen om jullie bijvoorbeeld andere vormen van communiceren en grenzen stellen aan te leren.

Hoe gaat het met jouw kind en hoe is de relatie tussen jullie? Herken je jezelf of je kind in bovengenoemde voorbeelden? Blijf dan niet langer tobben en neem contact met me op. Ik vertel je graag wat ik voor jullie kan betekenen.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page