• Nynke

Volg de procestherapie van Nynke, deel 4: De verdrietsessie

De periode na de boosheidsessie ervaar ik als ontzettend emotioneel en intens. Omdat ik dit intense verdriet in jaren niet heb gekend en zo heb gevoeld, besluit ik Haike te mailen.


‘Hoi Haike, de afgelopen dagen merk ik dat ik hoog in mijn emotie zit, veel aan het huilen ben. Een conflict met mijn ex bleef wel rustig: ik merkte meteen dat ik niet in de boosheid ging? Echt bijzonder en fijn om te ervaren! Maar verder merk ik dat ik veel moet huilen en intens verdrietig (en moe!) ben.... het is sinds onze sessie erger lijkt wel: zou dat kunnen?’ Haike antwoordt: ‘Hoi Nynke, wat je ervaart is normaal, de boosheidsessie is geweest en dan kom je automatisch in het volgende afweermechanisme terecht. Dat zal de verdrietsessie wel zijn’. Het is voor mij een geruststelling dat het ‘normaal’ is, maar vooral ook dat ik weer zo intens kan voelen. Wat ook opvallend is, is dat ik tijdens de periode na de boosheidsessie wel conflicten of situaties met mijn ex meemaak, maar dat ik rustig kan blijven, bij mezelf en niet meteen boos word. Een verademing, al merk ik wel dat ik na zo’n situatie juist intenser verdrietig ben en mezelf van alles kwalijk neem. Tijdens de verdrietsessie vraagt Haike hoe het gaat en ik vertel haar dat ik voornamelijk erg druk ben. Op het werk, thuis, alles is een beetje teveel lijkt het wel. Mijn dochter slaapt slecht... en ik dus ook. Hierbij voel ik me erg verdrietig dat ik geen ruggespraak heb met haar vader. Ik heb geen idee hoe hij erin staat of wat hij doet. Wel weet ik dat onze aanpak verschilt en dat er eigenlijk weinig overleg over opvoeding mogelijk is. Mijn groei sinds mijn vorige sessie ten opzichte van hem is dat ik niet meer in discussie ga, maar dat ik blijf staan. Hierin stel ik mijn grenzen; eerder liet ik over me heen lopen.

Waarbij dat bij mijn ex lukt, gaat dat in het contact met mijn eigen vader minder goed. Ik voel steeds afwijzing als ik contact met hem heb en hierbij voel ik regelmatig een litteken wat ik heb overgehouden na een operatie. De gedachte die ik erbij krijg, is dat ik geen goede moeder ben. Ondanks dat het zo druk was, had ik een moment gevonden dat ik alleen een weekend weg kon. Het was prachtig weer en ik heb heerlijk uitgewaaid op het strand. In plaats van me alleen te voelen, heb ik me prima vermaakt en vond ik het heel erg prettig dat ik mijn eigen ding kon doen. Toen ik in het zonnetje in de duinen zat, voelde ik me zo intens gelukkig, zo had ik me in jaren niet gevoeld. Wel kreeg ik de gedachte tijdens dit weekend, dat ik het moeilijk vind om grenzen en mijn eigen behoeften aan te geven in een liefdesrelatie. Tegelijkertijd maakt dat me verdrietig, omdat ik bang ben dat niemand zijn leven met mij durft te leven en dat ik alleen achterblijf. Tijdens de sessie speelt mijn litteken opeens weer op en Haike koppelt dit aan de periode dat mijn moeder in het ziekenhuis werd opgenomen toen ik net geboren was. Ik ben op dezelfde plek geopereerd als zij. Symbolisch gezien zou je dit kunnen linken aan het gemis aan liefde in de eerste periode van mijn leven. Ik vind het een prachtig symbool en kan me er wel in vinden. Elke keer als ik mijn litteken weer op voel spelen, vraag ik me af hoe ik dit in dat verband kan zien. Als ik dat ontdek, voel ik de energie en laat ik deze door mijn lichaam naar buiten komen, zodat het niet als lading blijft hangen. Het verdriet wat verspreid in mijn lichaam zit, is gerelateerd aan mijn verleden, heden en soms ook de toekomst. Elke plek die aanslaat bespreken we en aan de hand van de techniek die Haike toepast, halen we op die manier de ladingen weg. Het voelt bevrijdend en rustig in mijn hoofd, waarna er weer ruimte is voor mooie, positieve, nieuwe ervaringen.* Opmerking van Nynke: Om de privacy van mij en mijn geliefden te beschermen heb ik mijn naam en sommige herkenbare details in het verhaal veranderd.


* Klik hier voor deel 1 t/m 3 van de procestherapie van Nynke.


* Het volgende deel van de procestherapie, de angstsessie, wordt gepubliceerd op 13 februari 2021.


* Herken je jezelf in Nynkes verhaal of heb je andere problemen waar je hulp bij nodig hebt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.


81 keer bekeken0 reacties
Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Volg mij
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon

Haike Germann Centrum voor Emotieve Therapie, Europalaan 2, 3526 KS Utrecht, 06-46495505

Centrum voor Emotieve Therapie is een handelsnaam van Haike Germann therapie & training.

© Emotieve Therapie: Dudra OV.

© Video's: Giuseppe Zagami, Pepeditss.