• Nynke

Volg de procestherapie van Nynke*. Deel 2: De intakeNadat ik Haike mijn klachtenlijst en intakeformulier heb gestuurd, krijg ik de intake. Die vindt online plaats in verband met corona*, waarover ik meteen sceptisch en kritisch ben. Kan dat wel online? Heeft het net zoveel effect als wanneer ik in real life een sessie heb? Voor mij werkt het beter om ergens naar toe te gaan en de energie in een ruimte en van de andere persoon te voelen. Alles wat ik van tevoren had bedacht, kon ik gelijk weer overboord gooien. Waar ik in andere therapieën ervaarde dat het vooral aan de oppervlakte bleef’, prikte Haike meteen door naar de kern die onder de ijsberg zat.

Het begint in mijn vroege kindertijd, sterker nog, net na mijn geboorte. Mijn moeder komt in het ziekenhuis terecht en van haar raak ik verwijderd de eerste paar maanden in mijn leven. Ik was ontroostbaar en het enige wat ik kon, was huilen, wat ik heb begrepen uit verhalen. Dit sluit aan bij alles wat ik, later toen ik zelf moeder werd, heb gelezen over hechting. In de eerste maanden wordt namelijk de basis van veilige hechting gelegd, iets wat ik niet kon, omdat mijn moeder niet in mijn omgeving was. De rest van mijn leven bestaat uit pesterijen van mijn broer, op school en veel ruzie thuis. Ik voelde me onbegrepen, was opstandig en het enige wat ik kon doen om gezien te worden, was rellen.

Toen ik ging studeren, belandde ik in uiteindelijk in een relatie waarbij mijn vriend agressief werd. Op dat moment vertrok ik naar het centrum van Amsterdam en leefde ik als een god in Frankrijk. Mijn vriendinnen van toen profiteerden vooral van mijn zorgzaamheid (wat ik had geleerd van mijn moeder), gastvrijheid en gulheid. Nadat ik mijn studie had afgerond, werkte ik in de horeca om genoeg geld bij elkaar te sparen voor mijn wereldreis. Na de zoveelste mislukte relatie besloot ik eerst mijn droom waar te maken en naar de andere kant van de wereld te vertrekken. Begin twintig was ik en ik besefte me heel erg goed dat ik, als ik wilde gaan, het NU moest doen, ook vanwege mijn kinderwens. Halverwege Colombia ontmoette ik de liefde van mijn leven, althans, dat dacht ik op dat moment. Tot over mijn oren verliefd, maar hij vertrok terug naar Nederland en ik had nog een rondreis door Peru, Bolivia en Brazilië op het programma staan. Het originele plan was om daarna te gaan werken, maar na Peru en Bolivia vloog ik terug naar Nederland. Een week voor Oud & Nieuw stond ik op Schiphol waar mijn ‘nieuwe liefde’ me ophaalde. We hadden afgesproken om Brazilië en andere landen uit Zuid-Amerika samen te doen. Op elke mooie plek waar ik namelijk stond, dacht ik aan hem en wilde ik het met hem delen. Mijn nieuwe liefde had geprobeerd om mijn vriendinnen op te trommelen, om mij op te halen van Schiphol. Echter, hij was er alleen. Het bleken eenzijdige vriendschappen, waarin ik vooral gaf en weinig terug kreeg. Iets wat de rode draad was in mijn leven. Heel hard werkte ik altijd, om gezien te worden en zodat andere mensen mij lief zouden vinden. Zo ook in mijn relatie, waarbij alles eerst fantastisch leek, maar later toch een oud patroon opdook. Ook hij werd agressief, begon me uit te schelden, hield zijn handen niet thuis. Bij deze relatie kwam ook alles vanuit mijn kant en door te blijven investeren in een bodemloze put zorgde ik er zelf voor dat ik weer afgewezen werd. Zelf stuurde ik, onbewust, continu mezelf de afwijzing in, door oude trauma’s die nog in mijn lichaam zaten. In mijn intake besprak Haike met mij de koppelingen van liefde die zij ontdekte in mijn verhaal: Liefde = afwijzing en Liefde = prestatie. Zolang iemand mij afwijst, of gaat afwijzen, voel ik me geliefd en aangetrokken tot die persoon. Dat was de manier waarop ik liefde had geleerd. Het feit dat mijn moeder in het ziekenhuis kwam toen ik net geboren kwam, heb ik onbewust als een afwijzing ervaren. Voor mij was ze gewoon ineens weg. Mijn reactie daarop was: zolang ik maar heel hard werk en mijn best doe, word ik gezien en ontvang ik liefde. Dit alles viel te verklaren uit mijn verleden en oude familie patronen, ook uit vorige generaties. Blijkbaar zat er nog een traumatiek in mij, die ik nooit verwerkt had. Meteen begreep ik zo eindelijk mijn keuzes in partners, vriendschappen, maar ook waarom ik niet op mijn gevoel af ga, maar vaak alles eerst over-analyseer. Door te analyseren, creëer ik mijn eigen afwijzing ook, want ik negeer daarmee de rode vlaggen die mijn onderbuik me altijd laat zien. Vanuit mijn gevoel weet ik namelijk meteen wat de juiste keuze in een situatie is. Dat werd dan ook een van mijn doelen: weer leren vertrouwen op mijn intuïtie en hiernaar te handelen. Daarnaast wilde ik zelf mijn grenzen aan kunnen geven en weer in verbinding komen te staan met mijn lichaam. Door jarenlang door mijn ex gekleineerd te zijn geweest, had ik een muur om mezelf heen gebouwd en voelde ik me al jaren verlamd. Het zorgde ervoor dat er geen haat meer binnen kwam, maar ook dat ik niet meer kon genieten van vreugde. In mij voelde ik alle onrust, terwijl ik zo verlangde naar rust.


Na de intake voel ik me opgelucht, maar ook ontzettend moe. Moe van de intake waarin alle pijnlijke gebeurtenissen in mijn leven zijn opgerakeld om patronen te ontdekken, maar ook van de lange 'strijd' die ik voelde in mezelf. Het lukte me zelf de afgelopen jaren maar niet om mezelf uit de situaties 'te denken', ook niet in andere therapieën. Eindelijk had ik het idee begrepen te worden en dat ik tot de kern was gegaan met de intake. Geen gekke diagnoses, maar precies de pijnpunten, die ik al jarenlang (onbewust) in mijn lichaam voel. Hoe gek het ook klinkt, ik zag er naar uit om er eindelijk mee aan de slag te gaan en was nieuwsgierig geraakt door deze vorm van therapie, die ik nog helemaal niet kende.Wil je weten wat hieraan vooraf is gegaan? Klik dan hier voor deel 1 van de procestherapie van Nynke.

Op 19 december 2020 volgt deel 3 van de procestherapie van Nynke: de boosheidsessie.


*Opmerking van Nynke: Om de privacy van mijzelf en mijn geliefden te beschermen heb ik mijn naam veranderd en sommige dingen geanonimiseerd.


**Opmerking van Haike: ik heb een tijdje online gewerkt omdat ik keelpijn had. Inmiddels doe ik de sessies over het algemeen op de praktijk. Online kan nog steeds als één van ons klachten heeft die in verband met corona kunnen worden gebracht, of als je ver weg woont.


Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Volg mij
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon

Haike Germann Centrum voor Emotieve Therapie, Europalaan 2, 3526 KS Utrecht, 06-46495505

Centrum voor Emotieve Therapie is een handelsnaam van Haike Germann therapie & training.

© Emotieve Therapie: Dudra OV.

© Video's: Giuseppe Zagami, Pepeditss.